Pagini

luni, 17 decembrie 2012

Nu exista copii nedoriti, ci familii adoptive negasite

Articol publicat în Revista VIP. Titlul reprezintă o traducere a sloganului Centrului Național de Adopții din SUA

Vrei sa faci ceva frumos pentru Dumnezeu? Exista o persoana care are nevoie de tine. Aceasta este sansa ta“. Cuvintele apartin Maicii Tereza si se potrivesc cum nu se poate mai bine oamenilor care se gandesc sa adopte un copil.

Aproximativ 40.000 de copii sunt abandonati in Romania. Ii gasim in spitale, in centre de plasament sau in grija asistentilor maternali. Ei nu pot deveni vedete, nu-si pot sustine singuri cauza, pentru ca informatiile despre ei sunt si trebuie sa ramana confidentiale. Doar stau si asteapta ca o familie sa ii doreasca, sa ii aleaga. Iar sansa lor de-a primi parinti scade dramatic dupa ce implinesc varsta de trei ani. Ioana T. este unul dintre norocosi: are 11 ani si a fost adoptata la varsta de sapte luni. Nu stie ca este adoptata si, ati ghicit, nici nu o cheama Ioana.
Numele ei real a fost ales de primarul Constantei, atunci cand a botezat-o la un loc cu alti copii abandonati in maternitate. Parintilor le-a placut numele, asa ca l-au pastrat. S-au hotarat sa adopte intr-o seara, cand se intorceau de la serviciu: mama Ioanei isi aminteste de parc-ar fi fost ieri cum s-au oprit in fata unei pizzerii si-au inceput sa vorbeasca, nu mai stie exact cine a-nceput.

Dupa sapte ani de tratamente complicate pentru fertilizare, au facut o cerere catre Directia pentru Protectia Copilului (DPC), una cat mai detaliata. „Noi ne gandiseram la o fetita de doua luni, cu ochi albastri. Nu au avut, ne-au anuntat ca au un copil de sapte luni - mie deja mi se parea foarte mult, dar era asa de mica. Iar ochii – la varsta aceea totii copiii au ochii la fel. A fost primul copil pe care l-am vazut si de ea m-am atasat. Am zis ca nu sunt la magazin sa probez mai multe perechi de pantofi pana cand mi se potriveste ceva”, povesteste Maria T., mama adoptiva a Ioanei. Timp de o saptamana a vizitat-o la caminul modern, cu personal politicos si insuficient si cu mobilier nou, in care cei mici se leganau singuri. „Mi-au dat voie sa vad si ceilalti copii si credeti-ma, daca aveam posibilitati atunci, luam doi, trei sau patru micuti. Unii erau mai maricei, ma strigau. M-au impresionat teribil“. Intr-o seara a stat mai mult si a adormit-o pe Ioana leganand-o pe picioare si cantandu-i, iar doamnele de-acolo i-au atras atentia ca le fac probleme, pentru ca toti copiii vor vrea de-acum sa fie adormiti la fel. Erau doar doua sau trei ingrijitoare la vreo 20 de suflete.

Procedura de adoptie a fost simplificata

In mai putin de o luna de cand au facut cererea, Maria si sotul ei au luat fetita acasa. A fost un caz fericit, pentru ca Ioana avea un dosar „beton”, adica era adoptabila – mama ei biologica nu prezentase niciun act si parasise spitalul la cateva ore dupa nastere. Insa pentru majoritatea copiilor parasiti, procedura era mai complicata. „Era”, la timpul trecut. Pentru fiecare copil parasit in spital, se face un proces-verbal si se anunta DPC, care il ia in evidenta si demareaza o ancheta pentru gasirea rudelor. Din luna aprilie a acestui an, aceasta procedura a devenit mai simpla, in sensul ca, daca timp de un an rudele copilului nu sunt gasite sau nu colaboreaza, copilul devine adoptabil. Daca micutul se naste din parinti necunoscuti, perioada se scurteaza la 30 de zile. Legea a fost schimbata gratie campaniei „Vreau si eu parintii mei”, realizata de jurnalista Paula Herlo si de echipa emisiunii Romania, te iubesc!. Petitia lansata cu aceasta ocazie a adunat 75.000 de semnaturi in favoarea schimbarii legii.

Copil sanatos, copil bolnav

Cine isi abandoneaza copilul? „Sunt mame singure cu copii nedoriti, mame ce provin din familii destramate in timpul sarcinii, mame cu probleme medicale majore, cu multi copii acasa si conditii grele de trai”, ne spune medicul primar pediatru Ioana Ardeleanu de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Bucuresti. Rata de abandon este mai mare daca nou-nascutul are boli grave, chiar daca nu a fost optiunea lui sa se nasca asa, insa medicul ne spune ca a avut placerea ca parintii sa accepte si sa ia in familie chiar si astfel de copii. Parintii care adopta vor sa fie siguri ca micutul este sanatos, dar nimeni nu poate fi foarte sigur de asta. Dupa cum ne marturiseste medicul pediatru, cel putin poti sa observi ca acum este bine, insa nu poti sa dai un prognostic de evolutie.

Maria T. si sotul ei nu s-au gandit nicio clipa la riscuri atunci cand au luat-o pe Ioana. „Cand pleci cu inima deschisa si foarte hotarat, n-are cum sa nu-ti iasa. Daca stateam sa ma gandesc la bolile pe care le-ar putea mosteni, deja m-ar fi apucat frica. Poti sa-l nasti tu si sa fie bolnav, Doamne fereste! N-a racit niciodata, nu stim cand i-au iesit dintii – ne-am trezit cu dintii in gura, nu a plans”, povesteste Maria.

O familie care a ales sa adopte nu unul, ci doi copii bolnavi este familia fotbalistului Rotariu. Dana si Iosif au acum patru copii: doi din sangele lor, Romina (27 de ani) si Roberto (21), si doi doar din inima lor, luati din spitale - Cristian (noua ani) si Kassandra (sase ani). Cristian are diabet, dar cazul cu adevarat impresionant este cel al Kassandrei. Fetita a suferit pana acum 29 de interventii chirurgicale pentru sechele ramase in urma loviturilor pe care le-a primit de la cei din familia biologica. Ii iubesc pe toti patru la fel si nu e nicio diferenta intre ei, ne spune Iosif Rotariu. Il intrebam care sunt cele mai mari provocari ca parinte adoptiv si de unde isi ia energia. „Cand l-am luat pe Cristi nu m-am gandit la provocari, ci mai degraba am vrut sa ii ofer o familie atat lui, cat si Kassandrei. Energia mea de zi cu zi este cadoul cel mai de pret pe care mi-l ofera copiii mei, iar prospetimea si inocenta celor mici imi dau puterea sa merg mai departe. Cat despre interventiile medicale ale Kassandrei, daca ati reusi sa stati cu ea mai mult de cateva ore, v-ati da seama ca forta si optimismul ei sunt molipsitoare”, ne raspunde tatal copiilor. Impreuna cu sotia si cu ceilalti copii a reusit sa deschida o gradinita la Timisoara, in care vor preda chiar ei si in care toti copiii sa se simta iubiti si protejati. „Speram ca aceasta gradinita o va ajuta pe Kassandra sa treaca peste toate interventiile medicale pe care este nevoita sa le suporte”.

Cand ii spui adevarul?

Un alt subiect delicat este modul in care copilul afla ca parintii care il cresc nu sunt cei care l-au adus pe lume. Maria nu i-a spus Ioanei ca este adoptata si nici nu are de gand sa o faca. A primit sfaturi din ambele tabere si a ales sa nu-i dea aceasta veste. Dar recunoaste ca se teme de momentul in care fata ei, care are numai note de zece si de care este atat de mandra, care seamana la mers cu tatal ei si la scris cu ea, va avea vreo nedumerire.

Potrivit psihologului Bogdana Bursuc de la Centrul Mind Institute din Bucuresti, cu cat amana mai mult, cu atat momentul va fi mai dificil. Copilul poate avea un soc, poate ca va dori sa-si cunoasca parintii biologici sau poate ca va interpreta orice cearta banala la modul ca, de fapt, nu este iubit. „Copilul trebuie sa afle ca este adoptat inca de cand invata conceptul de mama, tata, frate, sora. Se poate face acest lucru prin comparatie cu lumea animalelor: catelul acesta nu sta cu parintii lui, ci sta cu noi acasa, astfel incat sa stie diferenta dintre parintii biologici si cei spirituali”, recomanda psihologul. Subiectul devine cu atat mai delicat la varsta adolescentei, cand si problemele marunte devin importante.

O alta recomandare a psihologilor este aceea ca persoanele din anturajul copiilor adoptati sa se comporte natural si sa nu le blameze comportamentul prin prisma geneticii – „Cu cine oi semana asa de… ”. „Doar unele boli pot fi explicate genetic, comporta-mentul se invata”, subliniaza psihologul Bogdana Bursuc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu