Pagini

miercuri, 10 martie 2010

A life in recipes


Este titlul filmului din 2006 despre viata lui Elizabeth David, femeia care a revolutionat bucataria englezeasca imediat dupa al doilea razboi mondial. In 1949 publica prima carte, "Mediterranean Food", in care facea cunostinta gospodinelor cu uleiul de masline si cu retetele simple. In Marea Britanie a acelor ani, uleiul de masline putea fi gasit numai la farmacie, recomandat pentru durerile de urechi. Au mai urmat si altele, pe doua dintre ele le voi primi in cateva saptamani, "French Provincial Cooking" si "An Omelette and a Glass of Wine" (happy)

Filmul, realizat de BBC, i-a suparat pe cunoscatori si i-a incantat pe restul. Ma regasesc printre cei din urma. Cadre in slow-motion cu prepararea mancarurilor, o senzualitate specifica filmelor despre cooking, fragmente minunate din cartile autoarei, rostite cu o voce grava, hipnotica, de Catherine McCormack ("Frumoasa venetiana"). Si un personaj feminin pasional si puternic.

"The Independent" spune ca rolul femeii aprige si nemiloase care a fost Elizabeth David este jucat fara nerv ("gutless"). Cea mai mare vina pe care o gaseste filmului este aceea ca dezvaluie (prea direct) aspecte intime din viata autoarei, lucru pe care aceasta l-a evitat cu obstinatie toata viata. Pentru ca Elizabeth David a fost o aventuriera, a calatorit mult si a iubit mult. Iar la vreo 50+ de ani a suferit un atac cerebral care i-a ucis libidoul si simtul gustativ pentru sare. A scris in continuare.

5 comentarii:

  1. am vazut acum vreun an "No Reservations", cu Zeta-Jones si tipul ala simpatic. Super senin, am avut dupa acelasi sentiment ca la Mama Mia :) . o sa caut filmul din post

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaa, "No Reservations" e facut dupa "Mostly Martha", film nemtesc pe care ti-l recomand. Aaron si cum il mai cheama a fost Ok, dar Zeta-Jones nu reuseste sa treaca de rolul din "Masca lui Zorro".
    Chips, chips / chips Du du du du/ Ci bum ci bum bum :)(Paolo Conti, Via con me)

    RăspundețiȘtergere
  3. off, acuma mi s-a facut foame!! :)) cand ma gandesc la mancare, 3 chestii imi vin in minte ca deosebit de gustoase: Munich-style pork, mici cu mustar, Pacific crab :) ... si papanasi cu smantana si dulceata, si ciorba de perisoare cu boia iute si smantana -de ce nu in chifle in loc de farfurii. Daca stau bine sa ma gandesc, cele mai faine mese au fost si cele mai putin pretentioase -un mos pescar mi-a dat odata un codru de paine cu branza si o ceapa :)), eram mort de foame, plecat cu baietii la pescuit la mama naibii, departe de casa. a fost absolut delicios!!

    RăspundețiȘtergere
  4. la aceasta ora, ou fiert moale (lichid) + branza sarata.

    RăspundețiȘtergere
  5. accept si ou fiert, dar sa fie de strut :))

    RăspundețiȘtergere