Pagini

miercuri, 1 decembrie 2010

Terapie

Grand Designs, seria Home Zone, Flip that House - pentru mine sunt emisiuni terapeutice. Cred că o şi mai bună terapie este să construieşti/renovezi o casă. Îmi dau seama că îl moştenesc pe tata, care n-are stare şi trebuie să meşterească mereu câte ceva, pentru că altfel nu e momentul să construiască încă una de la zero. Dar e mai mult decât atât. Să construieşti o casă înseamnă să te concentrezi asupra unui lucru concret, să îţi foloseşti partea matematică, dar şi pe cea creativă a creierului. În plus, te solicită fizic (endorfine etc). Cel mai mare beneficiu este că îţi igienizează mintea. Cam ca Tetrisul, care şterge stresul posttraumatic. Doar că eu nu sufăr de stres posttraumatic, ci doar de un stres moderat, cotidian.

La vârsta de 16 ani, Temple Grandin şi-a prins corpul într-o menghină şi a descoperit că acest lucru îi calmează anxietatea. Temple Grandin suferă de autism. Cu acest ajutor, a terminat o facultate şi a devenit specialist în comportamentul animalelor. A pus la punct metode şi instalaţii pentru o tratare blândă a vacilor, folosite în zootehnie. BBC a făcut cu ea un documentar pe care l-a numit Femeia care gândeşte ca o vacă (are 5 părţi, aici e Partea 1.)



Pe 25 şi 26 noiembrie a avut loc la UMF Carol Davila Bucureşti simpozionul româno-italian "Dezinstituţionalizarea în psihiatrie ca posibilă resursă". Psihiatria românească încearcă să mute accentul de pe internările în spital pe îngrijirile acordate în ambulator, în staţionare de zi, care să ofere alt tip de terapie. La Spitalul de Psihiatrie de la Cîmpulung Moldovenesc, medicul psihiatru Alexandru Paziuc a pus la punct ateliere de ergoterapie pentru pacienţii săi. Oamenii îşi descoperă un talent şi îşi (re)găsesc un sens, o utilitate, o valoare: la gătit, la olărit, la cusut, la muzică.

Acum o jumătate de secol, un pacient cu schizofrenie severă se credea Hristos. Crize multiple. Psihiatrul Milton Erickson l-a întâlnit pe holul spitalului, se spune, şi i-a zis "Am înţeles că eşti tâmplar. Aş avea nevoie de o masă". Omul s-a apucat să înveţe tămplărie şi această ocupaţie i-a rărit accesele psihotice.

...

Cineva comenta aşa documentarul despre Temple Grandin: "I have this feeling that people with autism are more like what the human race was meant to be. I think we can learn a great deal from their insights." Cu a doua frază sunt de acord. Fascinaţia pe care ne-o provoacă "ceilalţi" este impresionantă şi ar trebuie să ne inspire în a ne găsi propria terapie. Cu sau fără ajutor din afară. Fără să ne preocupe diagnosticul.

21 de comentarii:

  1. am vazut documentarul cu vacile, interesant - desi este dificil sa masori diminuarea nivelului de stres la respectivele copitate (parca nu a masurat nimeni cortisolul) asa incat trebuie sa o credem pe cuvant. Adevarul e ca si eu ma linistesc cand sunt inconjurat de perne :))).

    Pe de alta parte, cred -si nu numai eu- ca entitatile diagnostice in psihiatrie sunt un capac peste niste oale in care multe chestii se coc. Cam cum este si cancerul, de altfel, numit "cancer" in lipsa unor alte informatii=cuvinte mai precise. Psihiatria este inca foarte la inceput comparativ cu alte ramuri medicale...

    RăspundețiȘtergere
  2. ps. eram sa uit- website-ul bibliotecii judetene Constanta, au scanat primele reviste publicate la malul marii.

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut si eu documentarul cu vacile! mama mea a lucrat intr-o clinica de neuropsihiatrie, asadar eu n- am avut niciodata probleme cu toleranta fata de diversitate, dar nu aveam palarie sa o dau jos dupa ce am vazut-o pe tanti.

    RăspundețiȘtergere
  4. mi se pare laudabil sa convingi vacile sa avanseze pe o carare serpuita ingusta in drumul spre...aparatul ala pneumatic de killarit. Macar sunt relaxate in momentul final. Daca mai venea un al doilea autist -asa, cu inclinatii mai stiintifice- cred ca s-ar fi gandit sa treaca niste tevi cu apa prin pereti pentru a furniza urbei apa calda (frecarea samd). Serios, daca intelege animalele acelea cel putin sa mearga pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Monica, la voi nu e palarie, e un fel de umbrela numita politicos sombrero. :)) sperii vacile cu chestia aia...

    RăspundețiȘtergere
  6. nu pentru partea cu vacile neaparat dadeam cu bascul de pamant, pentru felul in care vorbea. aici am mari probleme de pupat, imbratisat si apropiat de persoane necunoscute, de-ar fi toti mai putin sociabili mi-as cumpara sombrero!(din acest comentariu se va constata si diversitatea mea psihica, dar ce pot face, ce?)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ergoterapia este deja functionala in marile spitale de psihiatrie din tara, de multi ani. Se pare ca in cadrul muzicoterapiei (inclusiv ca varianta de ergoterapie), TOBELE sunt cele mai eficiente...

    RăspundețiȘtergere
  8. Pen, care ar fi capatul (sa mearga pana la capat)? sa desfiinteze zootehnia?
    Monica, nu stiu daca pupatul necunoscutilor (prea) joviali tine de diversitatea psihica, dar chiar un sombrero ar putea sa-i tina la distanta :D
    Adi, am facut un test pe FB :) si se pare ca tobele sunt instrumentul meu preferat. sunt curioasa cate au fost distruse cu ergoterapia, la propriu. tobe si timpane :). ok, acum o sa caut pe net cursuri de tobe, ma scuzati.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da Meri, zootehnia trebuie sa dispara :)) -tocmai mananc niste carnaciori la micul dejun. Just think about it for a minute: there's somebody's child you're eating in that hamburger.

    Acuma serios: ok, si eu sunt un carnivor care schimba canalul cand vine vorba de abatoare, dar si acele fiinte simt si gandesc. Altfel, ce este drept, nu iti vor rezolva sudoku, dar nu inseamna ca tot ce este diferit de noi este inferior si trebuie tratat as such. There's plenity of shrimp/fish in the oceans, in plus lactate+derivatele, eggs, soia, fructe si sunt de ajuns. Corect?

    Monica, te rog lasa beef tacos pe masa cand vb de asta, da? :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Corect, Pen, corect. Dar... ce-ti veni? Aceasta este intrebarea :))
    Femeia a facut terapie cu menghina, nu pe seama vacilor. Nu trivializez, dar ASTA a considerat ea ca poate sa faca in viata ei, sa le faca sa sufere mai putin intr-o lume care le creste ca sa le manance. Tratat as such? Care such?
    Ca atare, provocare: te invit sa-ti faci o sulita si sa pleci la vanatoare :P

    RăspundețiȘtergere
  11. ah, cortizolul. da, nu stim daca intr-adevar au suferit mai putin. ea s-a ghidat dupa mugete. mai putin costisitor.

    RăspundețiȘtergere
  12. poate erau mugete de panica. ;)

    regarding provocarea, trebuia sa spui pescuit in loc de vanatoare. Stii, bineinteles ca nu plang cu vorbe dupa fiecare hamburger, dar mi se pare uneori ca utilizam alte fiinte in scopuri atat de -nu gasesc cuvantul perfect- simpliste... Mda, mananc un pui in max 2 zile, dar daca te uiti mai atent la el este o vietate atat de complexa, interesanta, incat mai ca iti vine sa spui "ok chicken, let's compromise: lay me some eggs and let's call it a day". In fond we don't really care daca am mancat un pui sau altceva as long as we're not hungry anymore.

    Bine, poti sa-mi dai in cap cu shrimps, ca si respectivii au emotii. Nu spun decat atat: selfawareness-ul meu are o limita care se opreste undeva intre melci si caracatite. :))

    RăspundețiȘtergere
  13. io is vegetariana dar nu din curente habotnice. dar daca vitelusilor cu gene lungi si vacilor la fel le place un imbratisat puternic de ce sa nu se inventeze asa ceva.
    Meri, ai dreptate, un sombrero imens imi lipseste!
    ps am cunoscut un roman pe strada, m'a intrebat de ce fac poze, eu faceam poze pentru ca eram pe strada muntii carpati. si apai povesti, jucat cu ala micul, cantat melc melc codobelc, schimbat carti de vizita si, evident, pupat.
    sunt 400 de romani inregistrati in ditamai tara, rareori dai peste rumani asa.

    RăspundețiȘtergere
  14. am vazut documentarul... interesant

    RăspundețiȘtergere
  15. am vazut filmul , foarte interesant, am ramas impresionata

    RăspundețiȘtergere
  16. "3 way exchange", anunturi Iasi... nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna asta :))

    Auzi, tu nu mai bloguiesti deloc-deloc? what's going on?

    RăspundețiȘtergere
  17. Hei! Scuze ca n-am mai dat niciun semn si nici n-am inchis blogul. Mi se parea asa, ceva ireversibil sa o fac. Poate c-ar trebui, hmm... Nu mai bloguiesc, cel putin nu inca, nu asa. Nu ma mai tenteaza. Kaput! :) O sa va mai citesc insa. Imbratisari si va anunt cand/daca ma reprofilez. Sa aveti un sfarsit de an pe plus! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumim, si tie Sarbatori Fericite Meri! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. "Femeia care gandeste ca o vaca" acum am remarcat traducerea :)))))
    not very flattering BBC, not at all, desi cred ca era menit intr-un sens bun :D

    RăspundețiȘtergere
  20. well, "The woman who thinks like a cow", asa suna originalul :)

    RăspundețiȘtergere